19
2020L’espai d’acollida matinal d’El Baltà ofereix un esmorzar saludable en un espai de joc
Els infants de les famílies usuàries de l’espai d’acollida matinal d’El Baltà tenen temps per esmorzar, sense pressa ni pressions, en un ambient relaxat. I alhora disposen de temps per jugar amb els seus companys. A mesura que els infants van recollint els plats i gots d’esmorzar passen a l’espai de joc on se’ls ofereixen jocs de taula que potencien la relació entre ells, en un ambient que facilita l’entrada a l’escola amb calma.Per tal de mantenir aquest ambient a l’espai d’acollida, des de l’AMPA hem incrementat el monitoratge del servei.
A l’igual que en altres àmbits, a l’acollida també es cuida la sostenibilitat i el medi ambient i un dels canvis que estem treballant aquest any és la reducció dels materials d’un sol ús, com les palles de plàstic que s’han substituït per palles de paper. Seguint la campanya “Millorem els esmorzars i berenars dels infants” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’AMPA El Baltà proposa l’ampliació de l’oferta dels esmorzars en l’horari d’acollida del matí, per tal de reforçar l’hàbit d’esmorzar a primera hora, esmorzar que es complementa amb l’àpat de l’hora del pati. Entre els dos àpats és interessant que els infants puguin escollir aliments saludables, fent que quedin reflectits (sinó hi ha incompatibilitats per qüestions familiars o de salut): aliments farinacis (pa o torrades, flocs de blat de moro, musli, arròs inflat…), làctics (llet i iogurt natural) i fruita fresca de temporada, sencera o a trossos.
Per aquest motiu, els infants del Baltà que utilitzen el servei d’acollida matinal poden escollir cada dia, segons el que els vingui de gust, la següent oferta:
• Llet i llet sense lactosa (infants amb intolerància a la lactosa)
• Iogurt de proximitat
• Torradetes
• Cereals d’esmorzar de diferents tipus
• Galetes tipus maria
• Formatge de proximitat: tendre o fresc
• Suc de fruita, sense sucre afegit
• Nesquik
Des de l’AMPA som conscients que els aliments processats com el suc de fruita, les galetes i els cereals ensucrats només es recomanen de tant en tant, i la línia de treball és mantenir-los, però promocionar els aliments menys processats per tal que el propi infant faci una elecció saludable i, així, reduir el consum d’aliments als quals s’hi ha afegit sal, sucre, olis i greixos, conservants o additius.
Aprofitem aquest moment, per compartir amb vosaltres altres aliments que podem oferir als infants des de casa, sigui per posar a la carmanyola del segon esmorzar o per berenar:
• Farinacis integrals: pa o torrades, flocs de blat de moro, musli, arròs inflat
• Làctics: llet i iogurt natural (sense sucres afegits)
• Fruita fresca de temporada, sencera o a trossos
• Fruita seca (nous, ametlles, avellanes …)
• Fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques…)
• Hortalisses (tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia….)
• Aliments proteics (ous, formatge, hummus …)
• Aliments grassos (preferentment, oli d’oliva verge extra i també alvocat, crema d’ametlles o d’altra fruita seca…
I també us recordem aquells aliments processats que, si es mengen, es recomana només de tant en tant: sucre, mel, melmelada, xocolata, cacau en pols, mantega, margarina, sucs de fruita, batuts de llet i xocolata, batuts de llet i suc de fruita, iogurts ensucrats i altres postres làctiques, brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats, begudes d’arròs i de civada, embotits i altres carns processades.
Amb aquest article, des de l’AMPA pretenem apropar-nos a les famílies, perquè conegueu el funcionament dels nostres serveis i les nostres propostes per fer, de la millor manera possible, l’acompanyament dels nostres infants durant l’etapa escolar.